Shënimet e mësimit 23

بسم الله الرحمن الرحيم

 

Ushtrimi 2:

Jepja foljes formën që i përket:

(Shënim: Harakeh e ndryshimeve të ‘Ajnit)

Maadhi  فَعَلَ , فَعِلَ, فَعُلَ                                   Mudaari’  يَفعَلُ, يَفعِلُ, يَفعُلُ

يَفعَلُ < —  يَشرَبُ                                                              فَعَلَ  <—  ضَرَبَ

يَفعَلُ < —  يَركَبُ                                                                 فَعَلَ  <—  أَخَذَ

يَفعَلُ < —  يَجعَلُ                                                               فَعِلَ  <—  شَرِبَ

يَفعِلُ < —  يَعرِفُ                                                                فَعِلَ  <—  رَكِبَ

يَفعِلُ < —  يَجلِسُ                                                               فَعَلَ  <—  جَلَسَ

يَفعُلُ < —  يَمرُقُ                                                                فَعَلَ  <—  صَبَرَ

يَفعُلُ < —  يَعبُدُ                                                                 فَعَلَ  <—  شَكَرَ

فَعِلَ  <—  رَغِمَ

فَعُلَ  <—  شَرُفَ

فَعُلَ  <—  كَرُمَ

فَعُلَ  <—  حَسُنَ

فَعِلَ  <—  وَثِقَ

فَعُلَ  <—  سَمُوَ

فَعَلَ  <—  عَدَلَ

فَعَلَ  <—  وَسَقَ

فَعَلَ  <—  عَبَسَ

 

Ushtrimi 3:       

Përmende peshoren e foljes së nënvizuar në vargun e dhënë:

Vargu 1:

 قَالَا رَبَّنَا ظَلَمْنَا أَنفُسَنَا وَإِن لَّمْ تَغْفِرْ لَنَا وَتَرْحَمْنَا لَنَكُونَنَّ مِنَ الْخَاسِرِينَ

Ata thanë: “O Zoti ynë! Ne e kemi futur veten në gjynah,

prandaj, nëse Ti nuk na fal dhe nuk na mëshiron, ne vërtet që do

të jemi nga të humburit”. [El-A’raf, 7:23]

• ظَلَمنَا عَلَى وَزنِ فَعَلنَا –

 • – ‘ظَلَمنَا  është në peshoren  فَعَلنَا’

Vargu 2:

 فَقَالُوا رَبَّنَا بَاعِدْ بَيْنَ أَسْفَارِنَا وَظَلَمُوا أَنفُسَهُمْ فَجَعَلْنَاهُمْ أَحَادِيثَ وَمَزَّقْنَاهُمْ كُلَّ مُمَزَّقٍ

Por ata thanë: “O Zoti ynë, bëje më të madhe largësinë e

udhëtimeve tona”. kështu ata e ngarkuan veten me gjynahe dhe

Ne i bëmë ata rrëfenja dhe i përndamë plotësisht…. [Sebe’ 34:19]

• ظَلَمُوا عَلَى وَزنِ فَعَلُوا

 • ‘ ظَلَمُوا  është në peshoren   فَعَلُوا’

Vargu 3:

قَالَ أَمَّا مَن ظَلَمَ فَسَوْفَ نُعَذِّبُهُ ثُمَّ يُرَدُّ إِلَىٰ رَبِّهِ فَيُعَذِّبُهُ عَذَابًا نُّكْرًا

Ai tha: “Sa i përket atij që bën të këqija, Ne do ta ndëshkojmë

e pastaj do të kthehet te Zoti i vet, i Cili do ta ndëshkojë me një

dënim të rëndë. [El-Kehf, 18:87]

• ظَلَمَ عَلَى وَزنِ فَعَلَ

 • ‘ ظَلَمَ  është në peshoren  فَعَلَ ’

Vargu 4:

 قَالَتْ رَبِّ إِنِّي ظَلَمْتُ نَفْسِي وَأَسْلَمْتُ مَعَ سُلَيْمَانَ لِلَّـهِ رَبِّ الْعَالَمِينَ

Ajo tha: “O Zoti im, me të

vërtetë unë e paskam dëmtuar veten dhe tani, bashkë me

Sulejmanin i dorëzohem Allahut – Zotit të botëve!” [En-Neml, 27:44]

• ظَلَمتُ عَلَى وَزنِ فَعَلتُ

 • ‘ ظَلَمتُ  është në peshoren   فَعَلتُ ’

Vargu 5:

 وَلَوْ أَنَّ لِكُلِّ نَفْسٍ ظَلَمَتْ مَا فِي الْأَرْضِ لَافْتَدَتْ بِهِ

Sikur çdo njeri që ka bërë padrejtësi, të kishte tërë pasurinë e

botës, do ta jepte atë (Ditën e Gjykimit) si dëmshpërblim (për të

shpëtuar) [10:54]

 

• ظَلَمَتْ عَلَى وَزنِ فَعَلَتْ 

 • ظَلَمَتْ  është në peshoren  فَعَلَتْ’

Vargu 6:

 مَن لَّعَنَهُ اللَّـهُ وَغَضِبَ عَلَيْهِ وَجَعَلَ مِنْهُمُ الْقِرَدَةَ وَالْخَنَازِيرَ وَعَبَدَ الطَّاغُوتَ

Ata që Allahu i ka mallkuar dhe me të cilët

është zemëruar, duke i shndërruar në majmunë dhe derra, si dhe ata që adhurojnë djallin. [5:60]

• عَبَدَ عَلَى وَزنِ فَعَلَ 

 • ‘عَبَدَ është në peshoren فَعَلَ’

Vargu 7:

 وَلَا أَنَا عَابِدٌ مَّا عَبَدتُّمْ

Unë nuk do të jem kurrë adhurues i atyre që ju i adhuroni. [109:4]

• عَبَدتُم عَلَى وَزنِ فَعَلتُم

 • ‘عَبَدتُم është në peshoren فَعَلتُم’

Vargu 8

وَقَالَ الَّذِينَ أَشْرَكُوا لَوْ شَاءَ اللَّـهُ مَا عَبَدْنَا مِن دُونِهِ مِن شَيْءٍ نَّحْنُ وَلَا آبَاؤُنَا وَلَا حَرَّمْنَا مِن دُونِهِ مِن شَيْءٍ

Ata që i shoqërojnë Allahut zota të tjerë, thonë: “Sikur të

donte Allahu, as ne, as të parët tanë nuk do të adhuronim gjë

tjetër, përveç Tij dhe, nuk do të kishim ndaluar asgjë, pa dëshirën

e Tij.” [16:35]

• عَبَدنَا عَلَى وَزنِ فَعَلنَا

 • ‘عَبَدنَا  është në peshoren  فَعَلنَا’

Vargu 9:

 فَوَجَدَا عَبْدًا مِّنْ عِبَادِنَا آتَيْنَاهُ رَحْمَةً مِّنْ عِندِنَا وَعَلَّمْنَاهُ مِن لَّدُنَّا عِلْمًا

dhe gjetën një prej robërve Tanë,182 të cilit i patëm dhuruar

mëshirë prej Nesh dhe i kishim mësuar nga ana Jonë dije. [18:65]

• وَجَدَا عَلَى وَزنِ فَعَلاَ

 • ‘وَجَدَا  është në peshoren  فَعَلاَ ’

Vargu 10:

 فَمَن لَّمْ يَجِدْ فَصِيَامُ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ فِي الْحَجِّ وَسَبْعَةٍ إِذَا رَجَعْتُمْ تِلْكَ عَشَرَةٌ كَامِلَةٌ

Ndërsa ai që nuk ka mundësi, është i detyruar të

agjërojë tri ditë në haxh dhe shtatë ditë pas kthimit nga haxhi;

këto janë dhjetë ditë të plota.[2:196]

• رَجَعتُم عَلَى وَزنِ فَعَلتُم 

 • ‘رَجَعتُم është në peshoren  فَعَلتُم’

Vargu 11

 فَلَوْلَا نَفَرَ مِن كُلِّ فِرْقَةٍ مِّنْهُمْ طَائِفَةٌ لِّيَتَفَقَّهُوا فِي الدِّينِ وَلِيُنذِرُوا قَوْمَهُمْ إِذَا رَجَعُوا إِلَيْهِمْ لَعَلَّهُمْ يَحْذَرُونَ

…por prej çdo bashkësie, një grup të mbetet mbrapa,

që të thellohet në mësimin e fesë dhe kështu të këshillojë popullin

e vet, mbasi të kthehet nga lufta, që t’i frikësohet Allahut. [9:122]

• رَجَعُوا عَلَى وَزنِ فَعَلُوا

 • ‘رَجَعُوا  është në peshoren  فَعَلُوا’

 

Ushtrimi 4:

Nxjerre foljen nga vargu vetëm duke e përmendur peshoren që i takon.

Folja 1:

 فَفَرَرْتُ مِنكُمْ

Pastaj ika prej jush…. [Esh-Shuara, 26:21]

• فَعَلتُ e marrur nga folja فَرَرتُ

Folja 2:

 وَنَزَعَ يَدَهُ فَإِذَا هِيَ بَيْضَاءُ لِلنَّاظِرِينَ

Pastaj nxori dorën e vet dhe ajo, menjëherë u duk e bardhë

para shikuesve! [7:108] and [26:33]

• فَعَلَ e marrur nga folja  نَزَعَ

Folja 3 dhe 4:

 فَبَصُرَتْ بِهِ عَن جُنُبٍ وَهُمْ لَا يَشْعُرُونَ

E motra e vrojtonte atë nga larg, pa u parë nga të tjerët. [28:11]

• فَعُلَتْ e marrur nga folja  بَصُرَتْ
• يَفعُلُون e marrur nga folja  يَشعُرُون

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s